Ortho Hulp

Middagsymposium

Straffen voorbij

met drie Nederlandse topdeskundigen:

dr. Martine F. Delfos, Jan Ruigrok

en drs. Ard Nieuwenbroek

Middagsymposium voor iedereen die, binnen of buiten het onderwijs, met jongeren werkt.

Binnen het onderwijs is er een pedagogisch-didactische context. Doel van iedere leerkracht en begeleider is om jongeren in staat te stellen om persoonlijk en cognitief te groeien. In het pedagogisch handelen zit, naast vele andere componenten, het straffen en belonen. Over met name straffen wordt nogal verschillend gedacht. Meestal gebruikt als correctie op ongewenst en soms onveilig gedrag van jongeren.

Straffen leidt lang niet altijd tot het gewenste resultaat: gedragsverandering van de jongere. Sterker nog: soms leidt straffen tot een verslechtering. Dit is zeker het geval bij jongeren in het autistisch spectrum.

Dit symposium verkent waarom en wanneer straffen niet tot het gewenste resultaat leidt. En wat de alternatieven zijn.

We doen dat deze middag met drie sprekers vanuit drie verschillende perspectieven:

drs. Ard Nieuwenbroek – laat een helder licht schijnen op de bronnen van waaruit jongeren komen tot destructief gedrag. Waarbij het klassieke bestraffen juist lijkt te leiden tot nog meer destructief gedrag.

Jan Ruigrok  – presenteert een alternatieve visie op straffen. Hoe kunnen we jongeren faciliteren tot een ombuiging van destructief gedrag naar constructief gedrag? Zonder als begeleider repressief te zijn? Hij presenteert als alternatief het concept ‘herstelrecht’.

dr. Martine F. Delfos – geeft ons een verfrissende en soms shockerende kijk op hoe jongeren in het autistisch spectrum het klassieke straffen ervaren en daarop reageren.  Ze biedt tegelijk handvatten hoe we als begeleider deze groep jongeren recht kunnen doen door een alternatieve kijk en aanpak. 

In haar spiksplinternieuwe boek ‘Autisme als atypische ontwikkeling’ beschrijft Martine Delfos voor het eerst de kenmerken van autisme zoals die voortspruiten uit de Theorie van het Socioschema met de MAS1P (Mental Age Spectrum within 1 Person), de regenboog aan mentale leeftijden binnen één persoon. Volgens haar zeggen is ze nog nooit zo duidelijk geweest in haar uitleg over autisme.

Programma - woensdag - 19 januari 2022

13.30 uur – 13.40 uur

Welkom en overzicht van het middagprogramma

13.40 uur – 14.20 uur

Straffen: een noodzakelijk kwaad, dat vaak meer kwaad doet dan goed.

drs. Ard Nieuwenbroek. Orthopedagoog en werkzaam als trainer/supervisor/coach. Auteur van vele boeken op het gebied van leerlingbegeleiding, meestal vanuit contextueel perspectief.
 

Wat willen we eigenlijk met straffen? Lukt het om hiermee het destructieve gedrag van jongeren te veranderen? Wat ligt er eigenlijk aan de bron van destructief gedrag? Deze lezing is een contextuele ontdekkingstocht met verrassende uitkomsten.

14.20 uur – 15.00 uur

Herstelrecht: tussen botte bijl en stroopkwast.

Jan Ruigrok is expert op het gebied van Herstelrecht in het onderwijs.
Herstelrecht is een visie van waaruit oeroude gemeenschappen materiële en relationele schade herstellen die door destructief gedrag is aangericht. Dit gebeurt door betrokkenen bij elkaar te brengen en veroorzakers de kans te geven door het inzetten van een positieve actie de schade te herstellen en hun gewaardeerde plek in de gemeenschap weer in te nemen. Op scholen over de hele wereld levert dit verbluffende resultaten op.

15.00 uur – 15.30 uur

Koffie- en theepauze

15.30 uur – 16.30 uur

Nieuwe inzichten helpen bij oude frustraties.

dr. Martine F. Delfos is internationaal een van de meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van autisme.
 

Autisme en begrenzen

De behoefte aan straffen ontstaat uit het idee dat de ander kan veranderen in de richting die we willen. Maar wat als het gedrag een reactie is op ons niet begrijpen?

 

16.30 uur

Afronding van het middagsymposium met een drankje en ontmoetingen.

Dit symposium kent een hybride opzet.

Je kunt kiezen uit:

1 Deelname op locatie in Zaltbommel. (Reeds volgeboekt!)

Er zijn hiervoor maximaal 125 plaatsen beschikbaar. (Met QR code van Corona-app of negatief testbewijs) (Plaatsing op volgorde van inschrijving en betaling)

 

2 Deelname online.

Je ontvangt een unieke link, waarmee je op woensdagmiddag 19 januari het gehele symposium via een livestream online kunt volgen vanuit je eigen omgeving. Het boek van Martine F. Delfos word je achteraf toegezonden, waarbij wij de portokosten voor onze rekening nemen. 

Wat is jouw bijdrage?

Deelname aan dit middagsymposium kost € 175,00. Dit is inclusief een broodje vooraf, koffie/thee, en een drankje achteraf. Ook ontvangt iedere deelnemer tijdens het middagsymposium het zojuist verschenen boek ‘Autisme als atypische ontwikkeling’ (winkelwaarde € 42,90) van dr. Martine F. Delfos.

Aanmeldformulier

    Hierbij meld ik mij aan voor online deelname aan het middagsymposium 'Straffen voorbij!'. Deze zal plaatsvinden op woensdag 19 januari 2022.